Fatmir Halimi: Vallja e yjeve dhe Vargjet e lira (Lasgush Poradeci dhe Migjeni)

Shiko temën e mëparshme Shiko temën pasuese Shko poshtë

Fatmir Halimi: Vallja e yjeve dhe Vargjet e lira (Lasgush Poradeci dhe Migjeni)

Mesazh nga Agim Gashi prej Thu Dec 17, 2009 4:00 amFatmir Halimi


VALLJA E YJEVE DHE VARGJET E LIRA

( L. PORADECI DHE MIGJENI )


Ky punim i kushtohet poetit tonë modern Lasgush Poradecit në përkujtim të 110
vjetorit të lindjes së tij, duke e krahasuar po ashtu me poetin tonë tjeter
modern Migjenin, ku të dy këta për shumë çka në letërsinë shqipe janë të
veçantë.)


Vallja e Yjeve dhe Vargjet e lira

Këta dy
libra për shumë çka janë të veçantë në poezinë moderne shqipe, pasi që sjellin
risi të paparë deri atëherë në letërsinë tonë. Tiparet veçuese të veprës Vallja
e Yjeve
janë; struktura gjuhësore, forma e përsusur, sistemi i ndërtimit
te veprës, përdorimi i figurave letrare sidomos i metaforës. Shumë më
parë Aristoteli metaforën e quan mbretëreshë e tropeve stilistike, ndërsa e
dimë që poezia është mbretëreshë e arteve, e kritiku dhe studiuesi ynë letrar
S. Hamiti Lasgush Poradecin e vlerëson mbret të saj, mbret të poezisë në
lëtërsinë shqipe.
Po
ashtu e veçantë është edhe në trajtimin e temave si mbi frymëzimin, mbi
krijimin e botës dhe temën e dashurisë, e cila trajtohet gati në të gjitha
ciklet e veprës, dhe me të drejtë disa studiues e quajnë poet i dashurisë.
Ndërsa
me Vargjet e lira
Migjenit, për herë të parë në letërsinë shqipe kemi vargje të çliruara nga
konvencat e vjershërimit klasik. Pra, kemi thyrjen e vargjeve që nuk i
përmbahet metrit letrar, sidomos rimës. Migjeni me Vargjet e lira është i veçantë edhe në trajtimin e temave.
Derisa, te poetët e kohës së tij temë madhore në vargjet e tyre është tema e
atdhedashurisë dhe ajo kombëtare, te Migjeni ajo preket fare pak. Por motivet
për ndërtimin e poezisë së tij merren nga tablot e përditëshmërisë jetësore, ku
si referues janë lypsat, të papunët, pijanecët, gruaja mjerane që e lind dhe e
rritë fëmijën në skamje, dhe mjerimi bëhet trashëgimi e tyre, (Poema e
mjerimit). Ai e çmitizon malsorin nga vyrtytet e larta etike e morale deri në
thjeshtësi, (Recital i malsorit).
Edhe pse këta dy
libra janë shkruar në një periudhë të afërt kohore, Vallja e Yjeve
1933
dhe Vargjet e lira 1936 janë shumë të ndryshëm nga
njëri tjetri. Te Vallja e Yjeve i kushtohet rëndësi të madhe fjalorit
gjuhësor, të shprehurit figurative, strukturës dhe formës së poezisë, te Vargjet
e lira
të shprehurit gjuhësor është gati komunikim i përditëshmërisë, jo e
mbuluar me figura stilistike dhe mosrespektim të formës dhe rimës;Lasgushi:Parëvera! Parëvera!Po më çel në mes të gjirit-Këto kopshte ku fryn eraMuar gjyrën e floririt.


Migjeni:
Vuejta
Dalngadale po shofSi jeta një nga njëSejcilën ndjesiMe tradhtiPo ma vulos.Ata kanë mendime të ndryshme edhe
për frymëzimin. Lasgushi për tu frymëzuar niset nga sferat e mbrendshme
shpirtërore krijuese, kurse Migjeni frymëzimin e lidhë me fatin e tij, me
shenjat që ja dedikon rrethi dhe me angazhimin shoqëror të krijuesit;Lasgushi:
Rri mbështetur në tryezë
…s’është gjë: veç ylli vetëMë s’më ndjek kraharuarUnë shoh me gas të qetëKëngëzënë e përvëluar.Migjeni:
Frumëzim’I pafat
Frymëzim’I em I pafat!Shporru këtej! Nuk të due!S’due hovet tueja të naltaRrok me njerëzit që rrok nata.

Dhe mendojmë se te Migjeni poezia është produkt i
një frymëzimi që rrjedh nga një rrethanë konkrete, ndërsa te Lasgushi është e
kundërta, sikur poeti është i vetëdijshëm se po të mbështetej në pika referuese
të kohës, apo në momente konkretësie, poezia do të jetë e vlefshme për
bashkëkohësit e tij, por jo edhe për gjeneratat dhe vendet e tjera. Për këtë
Lasgushi ikë nga konkretësia dhe poezia e tij bëhet univerzalizuese, dhe me
gjuhën e bukur, formën e përsosur ajo do t’i mbijetojë të gjiha kohërat.Vallja e Yjeve
Veprën Vallja e Yjeve Lasgush Poradeci e botoi në Rumani (1933) nën
përkujdesjen
Mitrush Kutelit. Poezitë e kësaj vepre sollën një
ndjeshmëri të re në letërsinë shqipe, një kërkim të thellë gjuhësor e formal
dhe një formë të paparë deri atëherë. Vallja e Yjeve ka këtë strukturë
ciklike:
I.( Në vend parafjale) Zog’i
Qiellit, II.Vallja e Qiellit,
III.Vallja e Dherit, IV. Vallja e
Yjeve, V.Vallja e Përjetësisë, VI. Vallja e Vdekjes,
VII. Kur nuk ndjehesh fare mirë.
Prandaj, poezia e Lasgushit, siç lexohet në njësitë e vogëla, duhet të lexohet
në tërsinë e sistemit të vet poetic, shprehet kritiku S. Hamiti.
Pra, te vepra poetike Vallja e Yjeve, ai
krijoi një sistem të njënjëshëm poetik. Poezia e tij, për gjuhën e bukur
shqipe, figurën origjinale, formën e re dhe ndjeshmërinë e re është e
papërsëritshme e letërsinë tonë. Ajo
nis me poezinë Zog­’ i Qiejve,
e cila fillon me vargjet:
Këng’ e lasht’ e vjershërisë më pëlqeu aq fare pak…Do t’j-a marr që sot e tutje si bilbil parëverak,Që nga fund i vetëvetës do të këndoj një mall të ri:


Që në fillim kjo vjershë paraqet kodin poetik të
tij, duke sjellë tek lexuesi mesazhin se poetit nuk i pëlqen më kënga e vjetër,
por do të këndojë këngën e re dhe mallin e ri duke e nxjerrë nga fund i
vetvetes. Poezia Zog’i Qiejve është një këngë për mënyrën e lindjes së poezisë
dhe të ngritjes së saj deri në nivelin suprem të përjetësisë. Poezi e një
rëndësie tjetër është vjersha Naim Frashërit, e cila
nis me vargjet e Naimit, të vjershës
së tij Fjalët e qirirt:E ku shkruhen në kartë
Fjalët e gjuhës së zjarrtëKëtu, Lasgushi i këndon poetit tonë të madh, atë e
ngrit në piedestalin më të lartë, deri në adhurim të të shenjtit:Sepse Hije-e shentëruar nër të gjallët sikur t’ishte……Sikur të ishte nër të gjallë, Ti, xhuraja dhembshurishte,Ti rapsod që pranë shqipes dit’ e nat’ i llodhe ballët,


Për punën që bëri ai në lërimin e gjuhën shqipe, të
cilën e pasuroi në veprat e tij. Në të njëjtën kohë ndjen dhembje për
vdekjen e tij, por edhe për njerëzit që sot e basdardojnë gjuhën, “Ndaj
shëmton fjal’e të folur nga padija, nga nakari”
këtë gjuhë: “yll’i
vjershërisë! Verb i Perëndisë!”.
Kurse frymëzimin që i vjen për të krijuar
poezinë e përshkruan te vjersha Dremit Liqeri:Në këtë ças perëndimorNdaj po më dehen sytë-e mi,Kuptoj si shpirtin vjershëtorM’a frymëzon një malli ri.


Pra, shkallët e përshkrimit janë shkallë të njohjes
e të vetënjohjes.
Po
njohja më e thellë është njohja që mbështetet në kulturë, duke u njëjtësuar me
rrenjët e kësaj kulture.
Lasgushi
përveç motivit patriotik, motivit për gjuhën, frymëzimin, ai i këndon edhe
dashurisë, të cilat vjersha janë përmbledhur sidomos në ciklin Vallja e
Yjeve.
Dashuria është jo vetëm një emocion, por edhe fuqi themelore
jetësore. Ai e këndon këtë ndjenjë si fuqi tokësore e qiellore. Por, thellësia
e saj vrehet në botën njerëzore kur e dashura këndohet në nivel të bukurisë
trupore e shpirtërore. Këndimi lasgushian i dashurisë shfaqet sidomos në
lirikat personale. Atëherë tingullon i veçantë zëri i tij, figuracioni
origjinal dhe variantet e ndryshme të ndjenjës së thellë. Titujt e këtyre
lirikave; Syr’i fshehur, Vesë dashyrije, Erë trendeline, ç’dëgjoj me sy të
trembur etj.
nuk dalin si emërtime, por vetëm si një figurë e zgjedhur.
Kështu titujt e vjershave të dashurisë në të vërtet janë figura, metafora. Të
gjitha këto lirika marrin karakterin e varianteve të një teme, -dashurisë.
Mendime të rëndësishme të Lasgushit janë edhe ato
mbi krijimin psikofizik të botës dhe të jetës të shprehura në poemin filozofik Vallja
e përjetësisë.
Motiv ky i bazuar edhe në librat biblik mbi krijimin e
gjithësisë. Sipas Lasgushit, në këtë poemë, krijimi kalon nëpër pesë faza:
Lënda dhe Jeta, Fryma dhe Qëllimi, Ndjenja dhe Njeriu, Njeriu dhe Zoti dhe
Përjetësia. Kjo tregon se Lasgushi në veprën e tij poetike merret me problemet
e ekzistencës së njeriut duke u ngrit në nivelin e poetit mendimtar shqiptar.
Krejt në fund të veprës është vjersha Kur nuk ndjehesh fare mirë përmes
të cilës, pra në formë te vargjeve Lasgushi shpreh mendimet dhe qëndrimin për
thellësinë e kuptimit të poezive të tij, ku thotë seKujt
s’j-u dhat’i rrahi mentë
Në shtëpi kush nuk u mbyll…Nuku mund t’a dijë fare,As që do të ndjejë dotÇ’pruri kënga mendimtareMe çdo varg prej pikash lot;


Këtu Poeti jep idenë se për ta kuptuar e shijuar
poezinë e tij njeriu duhet të mbyllet dhe të lexoi shumë, se kjo është
një poezi e re, poezi mendimtare (filozofike) e krijuar me mund të madh,
prej pikash lot’.


Ylli figurë qendrore

Për shumë poetë
qielli ka qenë sinonim i hapësirës, i kosmosit. Edhe pse në qiell lëvizin hëna
dhe dielli, ato sikur janë të afërta me njeriun, poetin. Por trup qiellor për
ta pushtuar, apo figurë për poetët e ëndërrimit kosmik ka qenë dhe mbetet ylli.
Këtë figurë e ndeshim me një funksion shumë të ngarkuar poetik në veprën e L.
Poradecit. Ylli i Lasgushit , si figurë qendrore e tij nuk është vetëm një
symbol, në të përmblidhet një kuptim mbi jetën, ndoshta edhe vetë botëkuptimi i
poetit.
Figura e yllit bartet gati në të gjitha ciklet e
veprës Vallja e Yjeve. Duke e interpretuar figurën e yllit në
vallen e tij të hapësirës së paanë, mund të thuhet se poeti don ta humanizojë
kosmosin, hapësirën, njerëzimin. Pra edhe kështu është një figurë e humanizuar
që zë ‘fill me dashuri’, ‘plotë me jetë-e mall të valë’. Ky yll
duke lëvizur në hapësirën e pakufijshme herë është ‘i lum’ e herë është ‘i
mjerë’, i lum (lumtur) është ylli kur është plotë zjarr të dashurisë, e i mjerë
kur i venitet dashuria, kur lodhet në këtë hapësirë të paanë për t’u afruar te
tjetri.
Dashuria, tema themeloreveprën Vallja e Yjeve tema themelore është dashuria, e cila përveç
figurës së yllit plotësohet edhe me fjalët ( simbolet ) si: zjarr, mall, varr,
flakë etj. Dashuria, kjo temë e përjetëshme njerëzore në veprën e Lasgushit
projektohet në dy rrafshe kuptimi; në një anë si ndjenjë humanizuese, si
frymë lëvizëse e jetës, dhe në anën tjetër dashuria si fuqi e afrimit të Trimit
me Vashën ( djalit me vajzën ). Tek tema e dashurisë, por edhe te temat e tjera
Lasgushi përdor figurat e hapësirës ( largësia pakufi ), figurat e kohës pakufi
(përjetësia). Në temën e dashurisë përveç këtyre përdor edhe figurat e
kontrastit:Dashuri-Heu! Mall I ri!Dashuri! Këngë e durimitTi liri! Ti robëri!


Kontrasti ‘Ti liri| Ti robëri’ nuk përmbledh
figura me kuptime që kundërshtohen, kemi të bëjmë me një shkrirje, me një
figurë që shpreh një situatë.
Pra, dashuria në
poezinë e L. Poradecit këndohet si një varrë që për të mbetur gjallë
përditë e do nga një lëndim të ri, (dashuror). Është një ‘fshehtësi plot
llaftari|plot ëmbëlsi vërerore!’, n
dërsa vasha një qenie dhembshurisht e
ëmbël.
Kjo është një temë e përhershme e tij ashtu siç
është krijimi poetik që nuk lidhet me moshën.

Vargjet e lira


Titulli i veprës ka kuptim të dyfisht, “Vargje
të lira”
në vështrimin e ndërtimit formal dhe “Vargje të lira” në vështrimin e lirisë
tematike. Ky titull i kodifikua na
del me mesazhin se autori po
ndërtonte një poezi tjetër nga rrjedha e poezisë së kohës. Kurse
struktura e veprës me këta tituj: Parathanja e parathanjeve, si hyrje,
Kangët e ringjalljes, Kangët e mjerimit, Kangët e perendimit, Kangë në vete,
Kangët e rinisë dhe Kangët e fundit
krijon një rend logjik e tematik të
poezive. Rendi logjik i grupimit të vjershave në nivel të parë nxjerr në shesh
temat themelore, kurse në nivelin tjetër të rrëfimit në vargje të historisë
jetësore të autorit. Vargjet e lira në nivel të shprehjes e të figurës
nisen me një hov të figuruar, mandej shpesh shpjegohet figura për të dëshmuar
një emocionalitet që nuk do të shpjegohet kurrë i plotë.
Karakteristikë e
Migjenit në këto vargje është shkëputja e vetëdijshme nga trajtat formale
e tematike të poezisë shqipe të kohës. Gati askund nuk duket tema atdhetare ose
kombëtare. E kaluara preket vetëm si reflektim në aktualen, por jo temë e
veçantë. Temë zotëruese e poezisë së tij bëhet tema shoqërore e kohës. Këtu
trajtohen motivet edhe për fëmijërinë virgjine, djalërinë e vullnetit për të
ndryshuar botën (gjendjen), gratë mjerane, burri mjeran dhe motivin
përfundimtar vdekjen. Në ciklin e Kangëve të mjerimit zotëron një frymë
e thellë e pesimizmit dhe një thirrje për kapërcimin e saj. Duke u nisur nga Poema
e mjerimit,
del si një kurorë poetike e kësaj
tematike:


Kur sheh ftyra të zbehta dhe sy të
jeshilta,

Që të shikojnë si hije dhe
shtrijnë duert’e mpita


Edhe ashtu të shtrime mbrapa teje mbesinTë tanë jetën e vet derisa të vdesin,


ku përshkruhen me trajta fort reale lypsat, pijanecët, të papunët e
frytet e mjerimit. Në këngët e tjera këto motive thellohen si të veçanta; Baladë
qytetse, Lagja e varfur, Melodi e këputur, Rima e tretun, Fragment etj.

të gjitha këtovjersha pamjet dhe fatet e njerëzve në skamje e mjerim
përshkruhen me një realizëm deri në lakuriqësi;


Hije…jo!_ por nji grue

Me ftyrë të zbeht dhe me syTë zëz si jeta e sajMe buzë të vyshkuna në valMe plagë në gjoks e stolisur,Me veshje e me shpirt e grisur(Baladë qytetse)


Duke paraqitur me shenja shumë reale pamjen e
jashtme të gruas mjerane shihet qart edhe bota shpirtërore e saj, “me veshje
e shpirt të grisur”.
Këngët e këtij cikli përmbajnë një ndjeshmëri të
thellë autoriale, që mbrrin deri në shkallën e bashkëvuajtjes në mjerim. Poeti
i lodhur në provën e vet të mjerimit emocional me të humburit krijon një dalje
të re. Kjo dalje është jashtë reales, pra në krijimi i Trajtave të mbinjeriut
në të ardhmen, një qenie symbol me një grusht granit, një sfinks pa zemër e pa
ndjenja, një rrufe që lufton e fiton, " që s’i duen humbjet prore, duen
ngadhnjim", janë poezi të cilat shprehin sado pak një optimizëm.
Përpos temave
shoqërore të kohës, temë që zë një vend të rëndësishëm është edhe tema e
dhembjes personale:


O kangët që fleni reliket e mija

Q’ende s’keni prekun as një zemër të huejVetëm unë me ju po kënaqem si fëmijaUnë-djepi I juej; ndoshta vorri I juej.(Kangët e pakëndueme)


Këto vargje shprehin qart dhembjen e autorit për
vjershat e tij, duke aluduar në vdekje, pasi që ishte shëndetlig dhe vuante nga
smundja e mushkërive (tuberkulozi), e cila ishte e pashërueshme për kohën.
Po ashtu kishte frikë se këto vargje
nuk do të ‘prekun as një zemër të huej’e do të mbeten vetëm brenda për
brenda autorit; ‘unë-djepi i juej, ndoshta vorri i juej’, që edhe mund t’i
marrte me vete. Pra, ai kishte një dëshirë të flaktë ta shihte veprën të
botuar. Pos kësaj këngët për dhembjen personale intensifikohen në ciklin e
fundit të veprës, Kangët e fundit me gjasë të shkruara gjatë qëndrimit
të tij në spitalin Torre Peliçe të Torinos (Itali) më 1937. Këtu vetmia,
mungesa, braktisja, vuajtja, dashuria e padashuruar, pritja, kërkesa, etj.,
janë vetëm disa nga fjalët që e përbëjnë këtë cikël, më sakt janë fryma e
fundit e autorit. Këta tituj të vjershave Një natë pa gjumë, Vuejta, Kanga
që s’kuptohet, Vetmia
përbejnë miniaturën e rrethanave të fundit të jetës
së tij, të cilat përshkruajnë gjendjen shpirtërore që shfaqet edhe në pamjen e
jashtme, ku paraqesin nivelin më tragjik, dhembjen fizike me dhembjen
shpirtërore. Autori me nota shumë melankolike, këtë e paraqet në vjershën Vuajtja:


Ka do ditë

Që po shof fare mirëSe si nga vuejtja syt’ po më madhohen,Nëpër ball dhe ftyrë rrudhat po më shtohenE si buzëqeshja m’asht e hidhun…


Vargjet e lira, reagim i
fortemocional

Përmbledhja e poezive Vargjet e lira u botua më 1936, po libri u
ndalua nga qarkullimi dhe për të gjallët e autorit nuk ra në duart e lexuesve.
Kjo u arritë tek në vitin 1944, që iu shtuan edhe poezitë e shkruara në
ditët e fundit të jetës së tij, Kangët e fundit. Migjeni krijimtarinë e
tij e kishte filluar si maturant duke botuar ndonjë vjershë apo shkrim të
përshtypjeve të tija mbi veprat e lexuara në revistat e kohes, dhe mund të
thuhet se ishte një zë i veçantë në letrat shqipe. Ai ishte një krijues i
zhytur tërsisht emocionalisht në kohën e vet. Arti i tij, në fakt është një
reagim i
fort emocional ndaj fenomeneve e pamjeve të
përditshme të botës shqiptare. Vargjet e lira janë refleks i gjendjes së rëndë
ekonomike, shoqërore dhe morale të kohës në të cilën jetoi poeti, shprehje e
krizës që zotëronte në atdheun e tij, por edhe në Evropën e viteve ’30 të
shekullit XX. Poezitë e tij shprehin qëndrim kritik ndaj kohës së vet, për ta
përmbysur të vjetrën; “idhujt pa krena” që ngriten pranë shtëpive përdhese,
“minaret dhe kumbanaret”, “që shpojnë qiellin me qesendi” (Blasfemi) dhe malin
alegorik “që s’bëzanë” (Recital i malsorit). Poezinë e Vargjeve të lira
e karakterizon koncepti i ri i vargut, i shprehjes poetike dhe sidomos rima,
ritmi e intonacioni i veçantë artistik. Vargu i tij është varg i liruar nga
konvencat klasike të vjershërimit sidomos nga metri e rima, dhe në
lirikën shqipe kemi për herë të parë vargje të lira, të çliruara nga këto
rregulla.
avatar
Agim Gashi
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 45956
Age : 63
Location : Kosovë
Registration date : 17/11/2008

Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Shiko temën e mëparshme Shiko temën pasuese Mbrapsht në krye

- Similar topics

 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi